Vijf tips voor talentgerichte werving en selectie

Vijf tips voor talentgerichte werving en selectie

30/04/2021

Het talentenprofiel is een troef die steeds meer recruiters en sollicitanten uitspelen bij sollicitatieprocedures. In die mate zelfs dat we kunnen spreken van een echte opmars. Hoezo? Bij meer en meer bedrijven is MyTalentBuilder een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure. De meerderheid van de loopbaanbegeleiders in Vlaanderen doet een beroep op de online tool of op de fysieke kaartjes. Daarom nemen ook steeds meer kandidaten hun talentenprofiel onder de arm bij een sollicitatiegesprek. Op de vraag of dat een positieve evolutie is, antwoorden we volmondig “ja”. En wel om vijf redenen.

1. Puzzelen met talenten

Dat iedereen talenten heeft, staat buiten kijf. Dat iedereen zwakke plekken heeft ook. Samen vormen ze onze unieke handleiding. Bij de introductie van nieuwe werkkrachten in een team is het belangrijk om na te gaan of de verschillende handleidingen matchen. Of het nieuwe puzzelstukje vastklikt in de bestaande puzzel. Ondertussen is in veel teams het talentenjargon al ingeburgerd en hebben de werknemers een goed beeld van elkaars handleiding. Daarom is het bij selectiegesprekken zonder meer interessant om te peilen naar de talenten die gemeenschappelijk of complementair zijn met het team. Kan het nieuwe puzzelstukje bijvoorbeeld anderen de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn? Of kan het nieuwe puzzelstukje anderen er misschien goed op wijzen dat ze hun hefboomvaardigheden moeten inzetten?

2. MyTalentBuilder als een statement

Met het gebruik van MyTalentBuilder tijdens een sollicitatieprocedure maak je een tweeledig statement. Enerzijds signaleer je als werkgever dat je geeft om je werknemers. Dat je bereid bent actief in te zetten op hun individuele groei, zodat ze kunnen schitteren in hun baan. Je toont met andere woorden dat je de weerbaarheid en het welbevinden van je werknemers hoog in het vaandel draagt. Anderzijds geeft het gebruik van MyTalentBuilder te verstaan dat je streeft naar excellentie. Je wilt net datgene van je werknemers vragen waar ze echt in uitblinken en gedreven door zijn. Met betere resultaten als gevolg. Kandidaten krijgen hiermee een ook cadeau dat ze kunnen houden, ook als ze niet worden geselecteerd. Een levenslang cadeau.

3. Talenten en vacatures

‘Dynamisch’, ‘flexibel’ of ‘teamplayer’ zijn vaardigheden die vaak de revue passeren op vacatures. Maar wat houden ze precies in? In de plaats van zulke containerbegrippen te gebruiken, is het een pak duidelijker te vermelden welke talenten bij een bepaalde baan tot hun recht komen. De kandidaten zullen zich er gemakkelijker in herkennen en bovendien trek je meer geschikte profielen aan. Daarbij faciliteert de systematische hantering van het talentenjargon ook de interne mobiliteit van werknemers.

4. Gaan voor goesting

Het is niet omdat je ergens goed in bent, dat je er ook voldoening uit haalt. Achter een goed resultaat kan veel gepieker, stress en energieverlies schuilgaan. Het voordeel van de integratie van MyTalentBuilder bij een selectiegesprek is dat je niet alleen erkent waar iemand goed in is, maar ook waar iemand zich goed bij voelt. De verkenning van iemands handleiding is dus meer dan het in kaart brengen van kennis en vaardigheden. Het is ook de goesting van je werknemers aanwakkeren zodat ze na vijftig, zestig of zelfs zeventig jaar nog 

5. Transparantie over zwakke plekken

Wanneer mensen onder grote druk of stress staan, zijn ze geneigd hun talenten te overdrijven en dat kan leiden tot ongewenste effecten. Het is niet altijd eenvoudig om de vinger te leggen op hoe of wanneer dat precies gebeurt. Door je kandidaten toegang te verlenen tot MyTalentBuilder krijgen ze daar een goede indicatie van. Met die inzichten op zak kun je tijdens een sollicitatiegesprek op een open manier spreken over de valkuilen van hun talenten en de uitdagingen die de baan hen kan stellen. Het biedt daarnaast ook een opening om samen hefboomvaardigheden op het spoor te komen. Wat uitdagend is, hoef je daarom niet uit de weg gaan. MyTalentBuilder helpt onderweg.

Meer weten?

Ontdek MyTalentBuilder zelf via www.mytalentbuilder.com of neem contact op via tim.morien@lannoocampus.be.